ANADOLU AŞİRETLER FEDERASYONU AÇILIŞINDA TOPLUMSAL BİRLİK MESAJI VERİLDİ
ANADOLU AŞİRETLER FEDERASYONU AÇILIŞINDA TOPLUMSAL BİRLİK MESAJI VERİLDİ
Toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi, kültürel değerlerin korunması ve aşiretler arası ilişkilerin daha sağlıklı bir zeminde yürütülmesi amacıyla kurulan Anadolu Aşiretler Federasyonu’nun kuruluş ve açılış programı geniş katılımla gerçekleştirildi. Iğdır’da düzenlenen programa Iğdır Valisi M. Fırat Taşolar, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel, kamu kurum temsilcileri, kanaat önderleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılış programında federasyonun kuruluş amacı, hedefleri ve yürütülmesi planlanan çalışmalar katılımcılarla paylaşıldı. Yapılan konuşmalarda toplumsal birlik ve beraberliğin güçlendirilmesi, kültürel değerlerin korunması ve toplum içinde ortaya çıkan anlaşmazlıkların barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşturulmasının önemine dikkat çekildi.
FERHAT ARMAĞAN: “TOPLUMSAL BARIŞ ORTAK SORUMLULUKTUR”
Anadolu Aşiretler Federasyonu Başkanı Ferhat Armağan, konuşmasında federasyonun temel amacının toplumsal barışın güçlendirilmesine katkı sunmak olduğunu belirtti. Aşiretler arasında iletişimi artırmayı hedeflediklerini ifade eden Armağan, aileler ve toplum içinde oluşan husumetlerin sona ermesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Toplumsal barışın ortak sorumluluk anlayışıyla korunabileceğini vurgulayan Armağan, kanaat önderleriyle gerçekleştirilen girişimler sonucunda çeşitli anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulduğunu dile getirdi. Armağan’a göre federasyon, Türkiye genelinde 22 temsilcilikle faaliyet yürütürken yaklaşık 200 köklü aşiretin temsil edildiği bir yapıya sahip bulunuyor. Yürütülen çalışmaların uzun soluklu ve sabır gerektiren bir süreç olduğu ifade edildi.
TOPLUMSAL YAŞAMA YÖNELİK ÇALIŞMALAR
Federasyonun toplumsal yaşamı doğrudan etkileyen bazı geleneksel uygulamalara ilişkin çalışmalar yürüttüğünü belirten Armağan, özellikle uzun süren taziye süreçlerinin aileler üzerinde ekonomik ve sosyal yük oluşturduğuna dikkat çekti. Bu kapsamda taziye sürelerinin daha makul bir zaman dilimiyle sınırlandırılması ve yemek ikramlarının zorunlu bir uygulama haline gelmemesine yönelik öneriler geliştirdiklerini aktaran Armağan, bazı bölgelerde bu yaklaşımın benimsendiğini ve olumlu geri dönüşler alındığını söyledi.
ORTAK KÜLTÜR VE DAYANIŞMA VURGUSU
Konuşmasında Türkler ve Kürtlerin tarih boyunca ortak kültürel birikim ve toplumsal değerler etrafında güçlü bir birlikte yaşama geleneği oluşturduğunu ifade eden Armağan, bu mirasın korunmasının toplumsal uyum açısından önemli olduğunu belirtti. Federasyonun, kültürel değerlerin yaşatılması, geleneksel bağların güçlendirilmesi ve bu birikimin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla çalışmalarını sürdüreceği ifade edildi.
REKTÖR GÜREL: “TOPLUMSAL BİRLİĞİ GÜÇLENDİREN HER ÇALIŞMA ÖNEMLİDİR”
Programda konuşan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel, toplumsal birlik ve beraberliği güçlendirmeye yönelik çalışmaların toplumun huzuru açısından önem taşıdığını ifade etti. Gürel, farklı kesimleri bir araya getiren sosyal ve kültürel girişimlerin karşılıklı anlayışı artırdığını belirterek, bu tür organizasyonların toplumsal dayanışmaya katkı sunduğunu söyledi.
Toplumun ortak değerler etrafında buluşmasının gelecek kuşaklar açısından önemli olduğunu vurgulayan Gürel, birlik ve beraberliği pekiştiren çalışmaların desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.
PROTOKOL KATILIMI
Açılış programına katılan Iğdır Valisi M. Fırat Taşolar, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel ve protokol üyeleri program boyunca katılımcılarla bir araya geldi. Program, hatıra fotoğrafı çekimi ve katılımcıların karşılıklı görüş alışverişinin ardından sona erdi.
HABER / MEHMET BABAR
Iğdır HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.



