Iğdır Üniversitesi’ne 30 Milyon TL’lik Yatırım: “Milli Teknoloji Atölyesi” Kuruluyor
Rektör Prof. Dr. Ekrem Gürel’in öncülüğünde hazırlanan proje, üniversitenin teknoloji geliştirme kapasitesini artırmaya yönelik stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor. Üç yıl sürecek proje kapsamında ilk yılın sonunda atölyenin tam kapasiteyle çalışmaya hazır hale getirilmesi hedefleniyor. Kurulum süreçleri ise ilgili birimlerle koordineli şekilde hızla devam ediyor.
360 Metrekarelik Modern Üretim Üssü
Milli Teknoloji Atölyesi, 360 metrekarelik kapalı alanda; öğrencilere, araştırmacılara ve genç girişimcilere tasarım, prototipleme ve yazılım geliştirme imkânı sunacak çok yönlü bir teknoloji üssü olarak planlanıyor.
Projenin uygulama ve koordinasyonundan sorumlu olacak Dr. Öğr. Üyesi Murat Karakılıç, TÜBİTAK ile yürütülecek resmi süreçleri yönetecek. Atölyenin yıl boyunca kesintisiz hizmet verebilmesi için gerekli eğitimler tamamlandıktan sonra uzman teknik personelin istihdamı sağlanacak.
Atölyede; elektronik üretim modülleri, mekanik imalat alanları, yazılım geliştirme birimleri, 3B üretim teknolojileri, CNC ve lazer kesim sistemleri, robotik ve gömülü sistem altyapıları, STEM uygulama alanları gibi geniş bir teknik ekosistem bulunacak. Prototipleme süreçlerinde ihtiyaç duyulan tüm malzeme tedarikleri de proje kapsamında karşılanacak.
Gençlere “Yenilik Üretebilecekleri” Üst Düzey Alan
Proje ile Iğdır Üniversitesi ve bölgedeki lise öğrencileri, bilimsel fikirlerini hayata geçirebilecekleri ileri teknoloji bir çalışma ortamına ulaşacak. Atölyenin ulusal yarışmalara hazırlanan gençler için aynı zamanda bir mentorluk ve danışmanlık merkezi haline gelmesi bekleniyor.
Bölgenin Teknoloji Vizyonuna Güçlü Katkı
Milli Teknoloji Atölyesi’nin; üniversitenin Ar-Ge kapasitesini artırması, öğrencilerin TÜBİTAK ve TEKNOFEST başta olmak üzere ulusal proje çağrılarına katılımını teşvik etmesi, yerel sanayi ve kamu kurumlarıyla yeni iş birliklerinin oluşmasına zemin hazırlaması öngörülüyor. Uzun vadede projenin, Iğdır’da teknoloji kültürünün gelişmesine, nitelikli insan kaynağı yetişmesine ve girişimcilik farkındalığının artmasına katkı sağlaması bekleniyor.
Haber / Erdal Yalçın